MODERNIZÁCIA PRE BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN (FSMA) A MAZIVÁ POTRAVÍN

img

FSMA ukladá potravinárskym spoločnostiam zodpovednosť za dokumentovanie toho, ako plánujú podniknúť proaktívne kroky, aby sa zabránilo kontaminácii produktu. Výrobcovia musia vykonať analýzu nebezpečenstva známych alebo „primerane predvídateľných“ zraniteľností vo výrobnom procese, v ktorých môže dôjsť k mikrobiologickej, chemickej alebo fyzikálnej kontaminácii. Po ich identifikácii sa od spoločností vyžaduje, aby pripravili písomné postupy popisujúce, ako sa tieto riziká odstránia (a ako sa zabráni opakovaniu), a tiež vytvoria a uskutočnia školiace programy pre zamestnancov, aby sa zabránilo kontaminácii. Tieto postupy sa musia pravidelne udržiavať a aktualizovať. Taktiež musia byť okamžite prístupné inšpekcii FDA.

Krátky zoznam súčasných požiadaviek podľa FSMA:

  • Písomné postupy
  • Certifikácia treťou stranou
  • Skladovanie a manipulácia
  • Analýza nebezpečenstva
  • Preventívne kontroly identifikovaných nebezpečenstiev
  • Požiadavky na vedenie záznamov
  • Školenie zamestnancov
  • Overovanie a monitorovanie

Je zrejmé, že na splnenie nových predpisov bude potrebné vykonať veľa počiatočných prác. Spoločnosti však majú k dispozícii veľa zdrojov na to, aby sa poistili, že FSMA nebude ich nočnou morou. Značka CRC je zdroj, ktorý ponúka svoj „program bezpečnosti“ potravín, riešenie na jednorazové zabezpečenie zhody pre front-line použitie dezinfekcie, mazív, čističov a odmasťovačov foriem označovaných ako „potravinárske“ podľa súčasných štandardov NSF.

Translate »